Representantskapsmøte 28.-30. mars i Bergen

NTL U og H har representantskapsmøte hvert annet år. Forrige gang, i 2020, måtte vi nøye oss med et heldigitalt møte, men denne gangen skal vi få til å møtes i Bergen! De formelle sidene av et rep.møte er i form temmelig likt et vanlig årsmøte: regnskap, årsmelding, budsjett, innkomne forslag, politiske uttalelser og valg står på dagsordenen. I tillegg velges delegater til NTLs landsmøte.

Men rep.møtet er mye mer enn formelle vedtak: Det er et tredagers arrangement for tillitsvalgte med foredrag, kulturelle innslag og sosialt samvær. Ett år forsinket skal NTL U og H også feire sitt 40-års jubileum med en egen fest. Vi gleder oss!

Det er de lokale NTL-avdelingene som bestemmer hvem som får reise til Bergen for å representere dem på rep.møtet. De har frist 4. februar til å melde på sine deltakere. Kontakt din lokale tillitsvalgte for å få vite mer om dette.

Programmet finner du her

NTL Ung-konferansen på Sundvolden Hotel 23.-25. mars

Våre medlemmer i aldersgruppen under 35 år oppfordres til å melde seg på NTL Ung-konferansen. Påmeldingsfristen er 28. februar og du melder deg på her: Mysoft Portal (ntl.no) .

Under NTL Ung-konferansen avholder også NTL Ung sitt representantskapsmøte og velger nytt styre. For å få stemmerett under representantskapsmøtet, må du være valgt som delegat. Våre lokale tillitsvalgte under NTL Universiteter og høgskoler har frist til 14. februar med å foreslå delegater. Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte om dette er noe du kan tenke deg.

NTL Ung sin valgkomite har også bedt om forslag til nye styremedlemmer. Nominasjon gjennom NTL Universiteter og høgskoler gjøres gjennom lokale tillitsvalgte innen 24. januar, mens nominasjon direkte til valgkomiteen gjøres innen 1. februar til ntlungvalg@gmail.com .

Hovedtariffoppgjøret i staten i 2022

NTL inviterer sine organisasjonsledd til å gi innspill og forslag til krav til hovedtariffoppgjøret i staten i 2022. I hovedoppgjør forhandler man ikke bare lønn i trinn og kroner, men kan i prinsippet forhandle alle deler av hovedtariffavtalen. Les mer om dette under i NTLs brev.
- Har ikke ditt lokale NTL satt dette på dagsorden?
Da kan du minne din lokale tillitsvalgte om verdien av innspill fra grasrota. Frist er 15. desember og mottaker for innspillene er thomas.sandvik@ntl.no.

seminar om lokale lønsfor-handlingar / forhandlingsteknikk

Nær halve potten er i år sett av til lokale lønsforhandlingar. I løpet av oktober skal disse pengane forhandlast om på kvar institusjon.

I samband med dette inviterer NTL´s landforeining for Universitet og Høgskular til seminar:
Onsdag 22. september kl. 10 - 15 på Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen.

Samlinga er i første rekkje tenkt for tillitsvalde og forhandlingsdelegasjonar, dvs. forhandlingsleiar og bisitjar, med opning for fleire om de ønskjer det. Snakk med din lokale NTL leiar om dette er noko som passer for deg.

Utgifter til reise og ev. opphald vert dekt av landsforeininga.

Det vert høve til delta digitalt via Teams for dei som ønskjer det, desse får tilsendt særskild møteinnkalling.

Påmelding til hanne.sagerud@inn.no innan 15. september. Gi beskjed om du vil delta fysisk eller digitalt.

 Endeleg program kjem seinare.

 Vel møtt

Vennleg helsing
Sylvi Gulla Hovdenakk
NTL Universitet og høgskular|Leiar
Tlf 70 07 50 15|95 11 83 19
NTL Universiteter og høgskoler (ntluh.no)

Nyhetsbrev for mai og juni 2021

Blant sakene Nyhetsbrev for NTL universiteter og høgskoler nr. 3/2021 :

  • Kravet som kommer i UH-loven, om to sensorer til eksamener.

  • Meklingsresultatet i statens lønnsoppgjør som ga en lavtlønnsprofil, men også halvparten av ramma på 2,7% til fordeling i lokalt.

  • De Factos rapport om tillitsreform

  • NTL U&Hs seminar om hjemmekontor gjøres tilgjengelig for medlemmene.

Du får nyhetsbrevet tilsendt av din egen tillitsvalgte, men du finner det også her:
LES HELE NYHETSBREVET HER.

Tillitsreform - mer enn ord

Ordet tillitsreform er et nytt begrep, og tillitsreform i offentlig sektor er en valgkampsak for de rødgrønne partiene. Men hva betyr det egentlig?

På oppdrag fra NTL-foreningene ved universitetene, høgskolene (NTL U&H) og forskningsinstituttene har De Facto – Kunnskapssenter for fagorganiserte gjennomgått styringsmodeller, gjennomført intervjuer med ansatte i vår sektor og foretatt analyser.

Resultatene har de sammenfattet i en egen rapport som du leser her:
De Facto: Tillitsreform - mer enn ord

Rapporten ble presentert og diskutert i et godt besøkt nettmøte 12. mai. NTL U&H var medarrangør.

Nyhetsbrev mars 2021

NTL universiteter og høyskoler lanserer ny hjemmeside

Styret i NTL U&H er stolt over å lansere vår nye hjemmeside:
NTL Universiteter og høgskoler (ntluh.no)

Her vil du finne informasjon om landsforeninga og vårt arbeid, nyheter, lenker til sentrale dokumenter for vår sektor, oversikt over foreningene under landsforeninga med mer. Ei hjemmeside blir aldri ferdig, den vil alltid være under utvikling og nye funksjoner og innhold vil komme til etter hvert. Blant annet vil det komme en arrangementskalender som blir publisert løpet av våren. Snart vil du finne lenke til vår hjemmeside på Norsk Tjenestemannslag (NTL) sin hovedside også.

Vi trenger din hjelp for å utvikle hjemmesida videre:
Tips til nytt innhold eller forslag til endringer: Hilde Smedstad Moore
Melding om tekniske feil: Ane Olstad Grasbakken

Styret retter stor takk til VON kommunikasjon og hjemmesidegruppa i NTL UH som har gjort lanseringa mulig.

Arrangementer i regi av landsforeninga

I mai tar NTL UH sikte på å arrangere et webinar for alle medlemmer. Vi har lyttet til de lokale tillitsvalgte, og temaet blir derfor «Hjemmekontor». Forbundssekretær Guro Vadstein vil være en av innlederne, og hun vil ta seg av de juridiske aspektene. Vi jobber med å få på plass innledere som kan gi en annen vinkling også. Vi kommer tilbake med invitasjon og program over påske.

Fram mot sommeren har NTL UH berammet tre møter for tillitsvalgte, disse kalles tillitvalgtsamlinger og foregår også digitalt: onsdag 14/4, tirsdag 11/5 og onsdag 16/6 – alle kl. 13.00-14.30. I disse møtene tar vi opp temaer som er relevante i arbeidet til den enkelte tillitsvalgte.

Dokumenter til Stortinget på løpende bånd

I mars har Kunnskapsdepartementet oversendt to svært viktige meldinger til behandling i Stortinget. Ved å følge lenkene finner du både dokumentene og kan følge Stortingets behandling av sakene.

Vi oppfordrer alle til å sette seg inn i og følge sakene med et kritisk blikk – det vil også vi i NTL UH gjøre:

Meld. St. 16 (2020-2021): Utdanning for omstilling. Økt arbeidslivsrelevans i høyere utdanning

I regjeringas presentasjon heter det: «Hovedformålet med meldingen er å styrke kvaliteten og arbeidslivsrelevansen i høyere utdanning. …» For å få dette til peker regjeringa på innsatsområder og tiltak som regjeringa ønsker å gjennomføre. Stikkord er praksis i flere studier, flere delte stillinger mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv, mer aktive lærings- og undervisningsformer som minner om arbeidslivet og utdanninger som er åpne og tilgjengelig for flere.

I opptaket fra et eget lanseringsseminar kan se kunnskapsministeren presentere meldinga: Lanseringsseminar for stortingsmeldingen Utdanning for omstilling - regjeringen.no

 Meld. St. 19 (2020-2021): Styring av statlige universiteter og høyskoler

I regjeringas presentasjon heter det: «   Med denne meldingen vil regjeringen sørge for at statlige universiteter og høyskoler framover styres smartere og mer målrettet: Mer i det store og mindre i det små.»
De første oppslagene om stortingsmelding nr. 19 handlet om hvilke institusjoner som skal få lov til å utdanne jurister og psykologer. Det er viktig nok, men bør ikke bli vårt hovedfokus.

Det stortingsmelding 19 ikke omhandler, og som Stortinget har bedt om, er en gjennomgang av finansieringssystemet for høyere utdanning.

Se også Khronos dekning her Asheim lover færre mål og mindre detaljstyring (khrono.no).

Lov om universiteter og høyskoler
Det er ventet at regjeringas forslag til endringer i lov om universiteter og høyskoler oversendes Stortinget 26. mars. Dette lovforslaget er det knyttet stor spenning til. Vi anbefaler å følge med på Kunnskapsdepartementets sider Høyere utdanning - regjeringen.no

Nyhetsbrev februar 2021

Tariffoppgjør og Hovedavtalen

Tariffoppgjøret er i år mellomoppgjør. Det vil si at det skal forhandles bare om lønn og ikke tekst/innhold i Hovedtariffavtalen. De sentrale forhandlingene starter opp i mars. 

NTL sin tariffpolitiske uttalelse er ment å være et viktig innspill til LO sin lønnspolitiske uttalelse, som behandles i LOs representantskap foran tariffoppgjørene. I tillegg er uttalelsen et tariffpolitisk dokument for NTL og for LO Stat i forbindelse med lønns/tarifforhandlinger innenfor våre tariffområder. Uttalelsen skal også være et hjelpemiddel for tillitsvalgte ved lokale lønnsforhandlinger. 

Tariffpolitisk uttalelse behandles i forbundsstyremøte 2.2.21, og legges frem i Landsstyremøtet den 3.-5. februar.

Hovedavtalen er prolongert – nye forhandlinger starter i mars. Rapporten fra Fafo inngår som en del av grunnlaget før reforhandlingen av hovedavtalen i staten. På grunn av koronapandemien har staten og hovedsammenslutningene avtalt å utsette dette til midten av mars 2021. I avtalen om å utsette forhandlingene poengterer de fire hovedsammenslutningene at de forutsetter at forhandlingene kan gjennomføres som et fysisk møte.

Tillitsreform og De Facto rapport

Forbundet ønsker innspill fra landsforeninger og foreninger i statlig sektor om hvilke tiltak som bør inngå i en tillitsreform. Innspillene fra dere vil tas med inn i det løpende politiske påvirkningsarbeidet frem mot valget og inn i arbeidet til LOs tillitsreformgruppe, hvor NTL er representert.

Aktuelle saker

Reetablering av campus Nesna

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland arbeider for  å gjenopprette Høgskolen i Nesna som en selvstendig institusjon der målet er reetablering fra 1.1.22. For å stå sterkere i den kampen ber de om støtte/mobilisering fra fagforeningene.

Folkeaksjonen har støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i denne saken, men for å få gjennomført en reetablering må det skje et regjeringsskifte; Det er ikke mulig å reetablere høgskolen med den regjeringa som er i dag.

Det er etablert et prosjekt kalt «Fremtidens distriktsskole» på Helgeland. En av laksemilliardærene i Lovund står bak etableringa og lederen for Folkeaksjonen, Jenny Myklebust, er ansatt i en 40% stilling og jobber med et forprosjekt. Prosjektet går på utvikling av lokalmiljø/lokalsamfunn og behovet for offentlig infrastruktur dersom en skal kunne tiltrekke og beholde arbeidskraft og det er bra at næringslivet tar et sånt initiativ. Landsforeningen stiller seg bak folkeaksjonens ønske om en gjenoppretting av Nesna som studiested.

Utsatt LO-kongress 

LOs Sekretariat vedtok 16. november 2020 at LOs 35. ordinære kongress skal utsettes til 2022. Sekretariatet vedtok den 7. desember at Kongressen avholdes fra mandag 30. mai til og med fredag 3. juni 2022. Forslagsfristen, som gikk ut 01.11.2020, opprettholdes. Det vil si at det ikke blir noen ny mulighet til å sende inn forslag til kongressen.